Senaste nytt

På denna sida lägger vi ut nyheter. Det kan gälla kommande aktiviteter såväl som redogörelser för något som har hänt eller nya artiklar på hemsidan. 


Deltagare i Tornerspel
Skördehelg med Visingsödräkt och linbearbetning
Byabåten Wikingen riggas för färd


Hembygdsföreningen deltar i följande evenemang 2019

30 april Valborgsmässoafton
Valborgsfirande kl 19.00 i Hembygdsparken med vårtalare, körsång och brasa.   

6 juni Nationaldagen
Firandet arrangeras av SPF Visingsö i Hembygdsparken.

21 juni Midsommarafton   
Midsommarfirandet arrangeras på sedvanligt sätt av VAIS tillsammans med Livbojen i Hembygdsparken kl 15.00 med dans kring midsommarstången. Kvällen innan kläs stången och du är välkommen att hjälpa till.

22 juni – 11 augusti Hembygdsgården öppen
Hembygdsgården är öppen lördag - söndag kl 12-15 under tiden 22 juni till 11 augusti samt 6 juni och under Skördefesten 14-15 september. Andra tider efter kontakt med någon i styrelsen.

29 juni Byabåtar till Hjo
Byabåtarna seglar traditionsenligt med förnödenheter till Hjo och tas emot av turister och Hjo-bor på kajerna. Kom och vinka av dem på morgonen från hemmahamnarna i Rökinge, Torp och Erstad.

14-15 september Visingsö Skördefest
Skördefest på hela Visingsö. Hembygdsföreningen har guidade visningar av Bastan i Näs kl 11 – 14 den 14-e. Vi har öppet i Hembygdsgården den 14-e och den 15-e med aktiviteter omkring temat Husmors arbete.

November
Adventsgranar säljs inför 1-e advent den 25 nov vid växthuset i Torp. Filmvisning den 16 nov kl 15.00 i Församlingshemmet. Vilka filmer som visas kommer att meddelas veckorna innan. Föreningens Almanacka 2020 och Visingsö Församlings- och Hembygdskrönika 2019 kommer att börja säljas på Persgårdens Julmarknad den 30 nov.

December
Julgransförsäljning sker enligt tradition inför julhelgen lördagen den 14 dec kl 10.00 vid Hembygdsgården. Föreningen bjuder på glögg och pepparkakor.     


Visingsö Gårdshistorik

Vi är glada att kunna publicera de sk byaböckerna på vår hemsida så att även Visingsö-bor i förskingringen, nyblivna Visingsöbor och andra intresserade kan ta del av denna fantastiska kartäggning av gårdarnas och dess innevånares historia - i sanning en historieskrivning baserad på livet i vardagen. Flera bilder och beskrivningar av personer och företeelser i "helg och sõcken" ger ytterliggare liv åt innehållet. 

Tyvärr saknas ännu så länge en byabok i denna digitala presentation nämligen  Rökinge-Lundby-Busarp. Orsaken är att vi saknar pappersexemplar att bearbeta för att kunna lägga in. Om någon av er som läser detta kan hjälpa oss med tryckt exemplar att bearbeta vore vi tacksamma. 

Gå in under fliken Historik ovan och leta upp avsnittet "Visingsö gårdshistorik".


Kyrkor och kapell på Visingsö

De två medeltida stenkyrkorna på Visingsö är Brahekyrkan och Kumlaby kyrka. Dessa har fantastiska historier och är mycket välbesökta.

Mindre kända är historierna bakom de två kapellen Sankt Laurentii kapell och Hospitalet. Därför försöker vi även bringa klarhet i vad man vet om dessa idag och vad som är oklart.

Gå in under fliken Historik och sök dig ner till avsnittet "Visingsö historia och sevärdheter" för att läsa mer om dessa kyrkor och kapell.

Ang. Missionskyrkan på Visingsö, se artikel under Historik; Föreningslivet 2017 - Visingsö Missionsförsamling.

Bilder från sekelskiftet 1800 - 1900

Många gamla svart/vita kort faller allt oftare i glömska. Det är ju tråkigt eftersom de innehåller så mycket spännande information att ta del av. Inte minst saknas det uppgifter om vad de föreställer. Hembygdsföreningen har tillgång till såväl gamla glasplåtar som sv/v papperskort. De som har bearbetats kan du se under fliken Historik, längst uppe; Bilder från sekelskiftet 1800 - 1900.

Om du vill rätta eller komplettera några bildtexter (eller annat på hemsidan) är du välkommen att kontakta Mats Svensson, tel 070-320 27 44 eller matsolena@telia.com . Du har kanske kort, nya såväl som gamla, som även andra skulle tycka vore intressanta att ta del av? Hör gärna av dig.  

Kartfolder 2018

Här hittar du svar på många frågor inför besöket på Visingsö     

Kartfolder 2018     (Map/Karte)

Visingsö information in English 2018  

Visingsö Information auf Deutch 2018  


Föreningslivet 2017 på Visingsö

Det är nog inte bara boende på Visingsö som undrar vad som händer inom alla föreningarna som finns. Även på fastlandet undrar säkert många vad som händer här ute när mörkret sänker sig över ön.

Visingsö Hembygdsförening vill beskriva och medverka till förståelse för hur livet i vår bygd fungerar. T.ex. vilka föreningar finns, vad gör man och vad vill man? Hur utvecklas föreningslivet?

Denna kartläggning av öns föreningsliv under 2017 vill försöka förklara lite av bakgrunden till föreningarna, deras utveckling och utmaningar.    

Tryck på fliken Historik ovan och sök dig ner till rubriken ”Föreningsliv 2017 på Visingsö”.Bastan i Näs

Denna byggnad har under många år fört en anonym tillvaro. Vad finns därinne och vad har man haft den till? 
Efter närmare efterforskningar kan man konstatera att den fyllde en viktig funktion under senare hälften av 1800-talet för de boende i Näs och sannolikt också för många flera ö-bor. Det handlade inte bara om linframställning, som man länge trott, utan i minst lika stor utsträckning även om öl- och drickatillverkning. 
Under början av 1900-talet blev nyttan av bastan mindre i och med att industriella tillverkningsmetoder tog över. Så den har snart stått oanvänd i 100 år. Renoveringsarbeten har genomförts under 2015-2016.  
Gå in under fliken Byggnader och Byabåtar och klicka på Bastan i Näs så får du veta mer. 

Upptäck fler fågelarter på Visingsö

Man hade kunnat kalla Visingsö för fåglarnas ö. Det finns många fler fågelarter härute, boende eller på väg någonstans, än vad många av oss tror. Därför är det glädjande att vi får hjälp av öbon Rüdiger Kasche att få upp ögonen för vad vi ska spana efter. 

Hans månatliga brev med text och bilder publiceras i fortsättningen under Bildarkiv/Fågelspaning.

Vidare tipsar han oss om att man kan gå in på nedanstående länk,

http://www.artportalen.se/TodaysSightings/Observerad/F%C3%A5glar/Alla%20arter/Hela%20landet/2077614/F%C3%B6rrg%C3%A5r/Region/Systematisk/1 

och eventuellt lägga in den på sin egen meny, för att få en dag-för-dag lista om vad som observeras och rapporteras i naturväg/fågelväg på Visingsö.

Huvudlänken för dessa observationer i Sverige är 
https://www.artportalen.se/ 

Han hälsar också till alla att ”det är också okej att skicka din mailadress till mig på rydekasche@live.se eller ringa mig på 0706456833 om du vill ha dessa brev hemsända till dig eller vill fråga något om fåglar/naturen.”
Dessutom guidar han gärna i Visingsös natur. 

Jorduggla
Vitkindade gäss
Hämpling


Hembygdsgården

Hembygdsgården är under 2019 öppen lördag - söndag kl 12-15 under tiden 22 juni till 11 augusti samt 6 juni och under Skördefesten 14-15 september. Andra tider efter kontakt med någon i styrelsen.
Läs mer om gården under fliken Byggnader och Byabåtar/Hembygdsparken

 

Kontaktuppgifter

Kontakta gärna någon i styrelsen på följande adresser: 

Adress: Visingsö Hembygdsförening, Hamnen, 560 34 Visingsö 
E-post: kontakt@visingsohembygdsforening.com 
Hemsida: www.visingsohembygdsforening.com

Medlemskap

Intresserad att bli medlem? Se information under fliken Om ossFöreningen är medlem i Sveriges Hembygdsförbund